Oto moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:)
Składniki:
Składniki:
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 serki topione
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Groszek ptysiowy:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam 1,5 litra wody. Cebulę obieram, kroję na cztery części i opalam nad palnikiem. Wrzucam do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotuję, aż warzywa zmiękną. Miękkie wyławiam łyżką cedzakową, wrzucam serki i gotuję na wolny ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków topionych. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
W drugim garnuszku podgrzewam wodę z masłem i na gotujące wsypuję mąkę. Mieszam, aż powstanie kulka ciasta, zestawiam z ognia i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajka i miksuję na gładko.
Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia.
Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia.
Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszki
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.