sobota, 23 marca 2013

Zupa neapolitańska

Oto moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:)






Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 serki topione
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Groszek ptysiowy:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam 1,5 litra wody. Cebulę obieram, kroję na cztery części i opalam nad palnikiem. Wrzucam do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotuję, aż warzywa zmiękną. Miękkie wyławiam łyżką cedzakową, wrzucam serki i gotuję na wolny ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków topionych. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
W drugim garnuszku podgrzewam wodę z masłem i na gotujące wsypuję mąkę. Mieszam, aż powstanie kulka ciasta, zestawiam z ognia i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajka i miksuję na gładko.


 Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia. 


Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia. 



Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszki


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.