Składniki:
- 4-5 dag skrzydełek drobiowych
- 6-8 kiszonych ogórków
- 1 łyżka margaryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 5-6 większych ziemniaków
- 2-3 marchewki
- pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami, aż będzie miękkie. Dwa ogórki odkładam na bok, a resztę ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio do wywaru. Mąkę mieszam ze śmietaną, hartuję gorącym wywarem i zaprawiam zupę. Nakładam na talerz i posypuję po wierzchu koperkiem.
SMACZNEGO!
O złej porze znalazłem ten przepis :( Bo zrobiłem się bardzo głodny :)
OdpowiedzUsuń---
Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl
O złej porze dodałam wpis:)
UsuńBeata hola,
OdpowiedzUsuńTiene que ser muy buena, he traducido los ingredientes.Una sopa rica.
Ya estoy aqui para seguirte.
ME GUSTA MUCHO EL NOMBRE DE TU BLOGG .BEA(U)TY ES MUY ORIGINAL!!
un beso
Muchas gracias Eniko :)
UsuńRównież chyba najpopularniejsza wśród moich domowników.
OdpowiedzUsuńPodobnie jak u mnie:)
Usuń