W taki sposób nigdy wcześniej nie przygotowywałam mięsa i bardzo żałuje. Mięso jest tak pyszne i aromatyczne, że nie można się mu oprzeć. Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2-3 cebule
- 2 marchewki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- liście pora
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 szklanka wywaru z jarzyn
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka mielona papryka
Wykonanie:
Wymoczone i osuszone mięso nacieram solą, pieprzem, papryka i majerankiem i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Na warzywa układam mięso, podlewam wywarem jarzynowym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min, zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze około 40 - 60 min.
Upieczone wyjmuję i odstawiam by odpoczęło.
SMACZNEGO!
Świetny pomysł na mięsko. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńBeatko, ja robiłam ostatnio na kapuście i było obłędne, teraz będę musiała jednak wypróbować Twój sposób, bo takiego mięska jeszcze nie jadłam a wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić w końcu na tej kapuście, bo zbieram się jak sójka za morze :)
UsuńJadłam wczoraj w resteuracji i jest pysznie!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńtakie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie
OdpowiedzUsuń