niedziela, 15 marca 2015

Tilapia cytrynowa

Ta rybka smakowała mi nieziemsko!!!Nie jestem fanką ryb, po mimo tego iż wiem, że są zdrowe i że powinno się je jeść dość często. Dla mnie ryby mogą nie istnieć, ale jak każdy katolik( albo nie każdy) postanowiła pościć w piątki i nie jeść mięsa, więc próbuję rybę na różne sposoby,a ten był strzałem w dziesiątkę,  a nawet setkę :) Polecam!!!





Składniki:

  • 1 kg tilapii
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 pęczek koperku
  • sól ziołowa
  • 1/2 czerwonej papryki
Wykonanie:
Rozmrożone filety z tilapii osączam na durszlaku, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, posypuję przyprawą do ryb i solą ziołową. Na rybę układam całe gałązki koperku, na wierzch układam pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam do rybę na 25 min.



SMACZNEGO!

31 komentarzy:

  1. Ja ostatnio przekonuje się do ryb coraz bardziej, chociaż nie zjem każdej mam swoje ulubione. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też staram się przełamać, jeśli chodzi o ryby, więc próbuję różne kombinacje ;)

      Usuń
  2. dawno już nie jadłam tej ryby:) pysznie przygotowana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko tez kombinuje z rybka, zeby nie było nudno, a smacznie, a ten przepis bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi smakowała i to bardzo, choć nie przepadam za rybami :)

      Usuń
  4. Smacznie wygląda, więc już zapisuję na kolejny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, chętnie wypróbuję! Tilapia to nasza ulubiona rybka, zazwyczaj smażę ją w cieście (proszę przepis) - wychodzi pyszna i bardzo soczysta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko jak ja mogłam przegapić ten wpis? To chyba przez to moje chorowanie.
    Ja też w piątki przygotowuję dania inne niż mięsne, min. rybę.
    Tak smacznie zrobiłaś swoją rybę, że chętnie bym ją zjadła. Dawno nie jadłam tilapii. U mnie dzisiaj był dorsz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza się każdemu, Krysiu :) Ja bardzo często "gubię" wasze przepisy i nie wiem jak to możliwe :) A rybkę polecam, pyszna była :) Pozdrawiam cieplutko Krysiu :)

      Usuń
  7. A ja uwielbiam rybki, na taką z chęcią bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rybę lubię w każdej postaci, Twoja propozycja mega smaczna

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  11. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepadam za daniami rybnymi, zwłaszcza gdy przepisy doprawione są nutą kreatywności. Ten wyjątkowo przypadł mi do gustu i na pewno go sobie zapiszę. Dziękuje za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z przyjemnością się czytało, jak dobrym jest dla odmiany trafić na blog, na którym można spotkać się z takimi smakowitościami, być może sam spróbuję przygotować taką rybkę. Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie blogi to małe skarby, wartościowe treści, pisane z pasją i pomysłem. Czyta się to nader przyjemnie, pozdrawiam. :D

    OdpowiedzUsuń

  15. Aj taka rybka to nie pozwala od siebie wzroku oderwać. Zaserwowana naprawdę apetycznie, brawo!

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.