czwartek, 4 lipca 2013

Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym











Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bułka tarta
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 kg pieczarek
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia kotletów
  • masło do podduszenia pieczarek
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • ok 1 litr wywaru z jarzyn
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle. 



Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam po łyżce farszu z pieczarek. 


Przykrywam pozostałymi placuszkami mięsnymi i delikatnie formuje kulki.


Gotowe obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju.

Usmażone pulpety przekładam do naczynia żaroodpornego i zabezpieczam przed wystygnięciem.


Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję mąkę i chwilę zasmażam. Dodaję śmietanę, mieszam by nie było grudek i rozcieńczam wywarem jarzynowym do konsystencji gęstej śmietany.Do sosu dodaję koncentrat pomidorowy oraz doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu możecie używać przypraw wedle własnego gustu.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.