Dość sporo mam w tym roku cukinii i tak serfuję sobie po necie w poszukiwaniu ciekawych przepisów by to warzywo przerobić na zimę. I tutaj znalazłam świetny przepis na sałatkę z cukinii. Już próbowałam i jest naprawdę pyszna :)
Wykonanie:
Cukinię myję, kroję na połowę, wydrążam środek i kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół plasterki. Marchew obieram, myje i kroję w plasterki. Paprykę kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wszystkie warzywa solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut by zmiękły. Po tym czasie sałatką wypełniam słoiki, delikatnie odciskając nadmiar soku z warzyw. Składniki zalewy gotuję i zalewam sałatkę. Zakręcam i pasteryzuję 20 min.
SMACZNEGO!
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg marchwi
- 5 łyżek soli
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 3 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- po łyżce oleju na każdy słoik
Wykonanie:
Cukinię myję, kroję na połowę, wydrążam środek i kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół plasterki. Marchew obieram, myje i kroję w plasterki. Paprykę kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wszystkie warzywa solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut by zmiękły. Po tym czasie sałatką wypełniam słoiki, delikatnie odciskając nadmiar soku z warzyw. Składniki zalewy gotuję i zalewam sałatkę. Zakręcam i pasteryzuję 20 min.
SMACZNEGO!
uwielbiam takie wynalazki.
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu zrobiłam " konserwę" z bakłażana. Za niedługo będzie na naszym blogu. Szykuje się na zrobienie "konserwy" z cukinii. Potraktuję twój przepis jako inspiację.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Jestem zaszczycona, ale przepis nie jest mój tylko pożyczony. Moje jest tylko wykonanie i zdjęcie. A mimo to i tak mi będzie miło :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAle ty jesteś pracowita i pomyłowa w robieniu przetworów.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapasy na zimę :)
UsuńA KIEDY WLAĆ OLEJ?
OdpowiedzUsuńPo pierwsze-proszę na mnie nie krzyczeć, po drugi - jest napisane po łyżce oleju na każdy słoik, więc olej należy wlać do każdego słoika tuż przed zakręceniem i pasteryzacją.
UsuńWitam, zrobiłam z Pani przepisu sałatkę, 1,5 porcji, dodałam 6 łyżek soli i niestety jest strasznie słone. Nie powinno być w przepisie "łyżeczki"? Dziś znowu robię, z 2,5 porcji i dałam tylko 3,5 łyżki. Poza tym - pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Przyznam, że moja nie była za słona. Odcisnęłam wytworzony sok, przełożyłam i postępowałam jak w przepisie, ale nie każdy lubi takie proporcje. Przepis jest po to by go modyfikować wg własnego uznania:) Po za tą niedogodnością bardzo mnie cieszy, że sałatka smakował :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCiekawy także interesujący wpis:)
OdpowiedzUsuńbogini bypsy queen,
angel vip kraków,
scout 69