Skąpiec

niedziela, 18 sierpnia 2013

Leczo z cukinii

Pyszne danie w kilka minut, które zasmakuje wszystkim domownikom, czyli leczo z cukinii. Samo zdrowie na talerzu, a jakie apetyczne, mniam :)






Składniki:
  • 2-3 cukinie
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona )
  • 3-4 pomidory
  • 2-3 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • 2 laski cienkiej kiełbasy ( wg gustu)
  • olej
Wykonanie:
Cebulę i jabłka siekam w drobna kostkę. Cukinię obieram ze skóry i  kroje w większa kostkę, tak samo papryki oraz kiełbasę
W dużym rondlu rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Dodaję cukinię i dusze do miękkości. Papryki podduszam na patelni i dodaję do cukinii. Osobno podsmażam kiełbasę i wrzucam do warzyw.Na końcu daję pokrojone jabłka i ósemki pomidorów. Wszystko duszę razem, aż warzywa zmiękną. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Natkę pietruszki myję, odkładam kilka listków do dekoracji, resztę siekam i mieszam z gotowym leczo. Jeżeli mam ochotę na bigos z cukinii to zagęszczam zasmażką i gotowe:)


SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Leczunio leczunio...moja teściowa w latach swojej świetności zawsze do kapusty dodawała jabłka. A ja dla odmiany dodaję do domowego smalcu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na leczo w pełni. Same witaminki

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.