Skąpiec

środa, 4 marca 2015

Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym

Pyszny obiad, który przygotowuje się prawie, ze sam, a to za sprawą pieczenia w piekarniku, więc czas oczekiwania można sobie wykorzystac na przygotowanie ziemniaków i ,ewentualnie, surówki. Lubię takie dania, które nie zabierają mi zbyt wiele czasu w kuchni, w szczególności w niedzielę :) Polecam !!!


Składniki:

  • 1/2 kg karkówki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula czerwona 
  • 15 dag żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Karkówkę myję , osuszam i kroję  w cienkie plastry. Każdy z nich rozbijam cieniutko i posypuję solą i pieprzem. Marchew i cebulę obieram i kroję w plasterki. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oliwy układam pokrojoną marchew, cebulę



 i plastry mięsa. 


Wierzch posypuję startym żółtym serem


Majonez mieszam z ketchupem, 


 zalewam przygotowaną karkówkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego 200°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę i piekę jeszcze około 1 godziny. 


SMACZNEGO!

16 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda, smakowite danie4 obiadowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko bardzo ciekawe danie :-) zapamiętuje przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na Twoją opinię Marzenko :)

      Usuń
  3. Uwielbiam taki sosik, świetnie pasuje do kazdego mięsa, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejny fajny przepis do wykorzystania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja właśnie robie takie jedzonko dzisiaj

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam to danie już parę razy (oczywiście z tego przepisu)- jest pyszne i szybkie do przygotowania :) przepis pierwsza klasa, dziękujemy za podzielenie się nim razem z nami :) Pozdrawiam Lidka :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.