Skąpiec

niedziela, 15 marca 2015

Tilapia cytrynowa

Ta rybka smakowała mi nieziemsko!!!Nie jestem fanką ryb, po mimo tego iż wiem, że są zdrowe i że powinno się je jeść dość często. Dla mnie ryby mogą nie istnieć, ale jak każdy katolik( albo nie każdy) postanowiła pościć w piątki i nie jeść mięsa, więc próbuję rybę na różne sposoby,a ten był strzałem w dziesiątkę,  a nawet setkę :) Polecam!!!





Składniki:

  • 1 kg tilapii
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 pęczek koperku
  • sól ziołowa
  • 1/2 czerwonej papryki
Wykonanie:
Rozmrożone filety z tilapii osączam na durszlaku, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, posypuję przyprawą do ryb i solą ziołową. Na rybę układam całe gałązki koperku, na wierzch układam pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam do rybę na 25 min.



SMACZNEGO!

22 komentarze:

  1. Ja ostatnio przekonuje się do ryb coraz bardziej, chociaż nie zjem każdej mam swoje ulubione. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też staram się przełamać, jeśli chodzi o ryby, więc próbuję różne kombinacje ;)

      Usuń
  2. dawno już nie jadłam tej ryby:) pysznie przygotowana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko tez kombinuje z rybka, zeby nie było nudno, a smacznie, a ten przepis bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi smakowała i to bardzo, choć nie przepadam za rybami :)

      Usuń
  4. Smacznie wygląda, więc już zapisuję na kolejny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, chętnie wypróbuję! Tilapia to nasza ulubiona rybka, zazwyczaj smażę ją w cieście (proszę przepis) - wychodzi pyszna i bardzo soczysta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzince bardzo smakowała :) Polecam :)

      Usuń
  6. Beatko jak ja mogłam przegapić ten wpis? To chyba przez to moje chorowanie.
    Ja też w piątki przygotowuję dania inne niż mięsne, min. rybę.
    Tak smacznie zrobiłaś swoją rybę, że chętnie bym ją zjadła. Dawno nie jadłam tilapii. U mnie dzisiaj był dorsz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza się każdemu, Krysiu :) Ja bardzo często "gubię" wasze przepisy i nie wiem jak to możliwe :) A rybkę polecam, pyszna była :) Pozdrawiam cieplutko Krysiu :)

      Usuń
  7. A ja uwielbiam rybki, na taką z chęcią bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rybę lubię w każdej postaci, Twoja propozycja mega smaczna

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.