niedziela, 8 marca 2015

Schab pieczony na spodzie jarzynowo-owocowym

W taki sposób nigdy wcześniej nie przygotowywałam mięsa i bardzo żałuje. Mięso jest tak pyszne i aromatyczne, że nie można się mu oprzeć. Polecam!!!




Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 2-3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • liście pora
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wywaru z jarzyn
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka mielona papryka
Wykonanie:
Wymoczone i osuszone mięso nacieram solą, pieprzem, papryka  i majerankiem i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.



Na warzywa układam mięso, podlewam wywarem jarzynowym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min, zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze około 40 - 60 min. 


Upieczone wyjmuję i odstawiam by odpoczęło.


SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na mięsko. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko, ja robiłam ostatnio na kapuście i było obłędne, teraz będę musiała jednak wypróbować Twój sposób, bo takiego mięska jeszcze nie jadłam a wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę zrobić w końcu na tej kapuście, bo zbieram się jak sójka za morze :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.