środa, 23 kwietnia 2014

Schab w marynacie imbirowej

Domowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :)


Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
Marynata:
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy chili con carne
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
 Mięso myję, osuszam na ręczniku papierowym i usuwam białe włókna.
Imbir ścieram na tarce, czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie związuję. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180'C i pikę mięso przez godzinę. 





Domowy Wyrób

11 komentarzy:

  1. Beato uwielbiam domowe wędliny, bardzo mnie zaciekawiłaś, lubię imbir i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe najlepsze, to prawda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki schabik może być ciekawy. Po pieczeniu w rękawie na pewno nie był suchy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromat niezwykły :) A pieczenie w rękawie zapobiega wysuszaniu. Polecam

      Usuń
    2. Wysuszaniu najlepiej zapobiega niska temperatura pieczenia , a nie żadne bzdury typu opiekanie , zamykanie porów , rękawy...etc.
      Ja piekę w temp max. 110...120 stopni tyle , że dłużej. KAŻDE mięso wychodz soczyste...nawet pierś z indyka .

      Usuń
    3. Anonimku,po 1- kultura wymagałaby podpisu(chociaż imieniem),a po 2-sprawdzę Twoją metodę i napiszę :) Pozdrawiam Anonima:)

      Usuń
    4. Zapomniałam zapytać, ile czasu pieczesz mięso w tak niskiej temperaturze? 1h na 1kg, czy dłużej ?

      Usuń
  4. Domowe mięsko często piekę, ale jeszcze nie stosowałam marynaty imbirowej. Zaciekawiłaś mnie :) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) Tę marynatę można spokojnie zastosować na grill. Mięso najpierw kroimy, później marynujemy i smażymy na grillu :) Pozdrawiam Iwonko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.