wtorek, 30 grudnia 2014

Barszczyk czerwony

Przepis nie co spóźniony, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda, tym bardziej, że barszczyk można zajadać nie tylko w  Wigilię, ale także w pozostałe dni roku :) Polecam więc przepis na barszczyk robiony na zakwasie :) Pyszności!!!!





Składniki:

  • 1,5 l zakwasu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 5-6 suszonych, namoczonych  grzybów
  • 5-6 namoczonych śliwek suszonych
  • 3-4 średnie buraki czerwone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 5-6 kulek pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
W garnuszku nastawiam ok 1,5 litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru.
Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru.
Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek
Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam  namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy
Gotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.



Barszczyk można pić czysty lub podać  z uszkami, krokietami lub kapuśniaczkami. W każdej wersji smakuje wybornie.

2 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.