wtorek, 30 grudnia 2014

Uszka z grzybami

Do barszczyku większość preferuje uszka, ja także podam przepis na uszka do barszczyku, ale  mi najlepiej smakuje z krokietami :D


Ciasto na uszka:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • woda-tyle ile wchłonie mąka 
Farsz:
  • 30 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko i kroję w pasy o szer 4-5 cm, następnie kroję w kwadraty. 
Grzyby( można użyć z  gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę. 
Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce farszu, składam po przekątnej zlepiam brzegi, następnie dwa dolne końce zawijam na palcu jak pierścień i zlepiam razem. Odkładam na podsypany mąką blat. 
W garnku nastawiam wodę, do wrzącej dodaję odrobinę soli, wrzucam uszka i gotuję od wypłynięcia 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając by się nie posklejały.Wyławiam łyżką cedzakową i hartuję zimną wodą. 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię barszczyk z uszkami, moje ulubione danie na Wigilię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłabym zajadać się takim barszczykiem z uszkami prawie codziennie :) Uwielbiam, ale moi domownicy nie za bardzo, więc w Wigilię korzystam , póki mogę:) Pozdrawiam Marzenko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.