poniedziałek, 8 grudnia 2014

Zupa z pora

Napiszę krótko i zwięźle; najlepsza zupa jaką do tej pory jadłam i robiłam.Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Rodzinka podziela moją opinię :D
Polecam!!!






Składniki:

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 liście pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 litry wody
  • 1 duży por
  • 5-6 ziemniaków
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Wodę wstawiam na gaz.
Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody.
Liście pora myję i dodaję do warzyw. 
Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do wywaru.
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka.
Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i jedną łyżeczkę soli. Przykrywam przykrywką i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, jasne części pora kroję w pół talarki i podsmażam na dwóch łyżkach tłuszczu, aż będą szkliste.
Liście pora usuwam z wywaru.
Do miękkich warzyw wrzucam pokrojone ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty. 
Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści.
Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia,
Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym




SMACZNEGO!!!




13 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Narobilas mi ochoty na taką zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko uwielbiam zupy z dużą ilością warzyw. Zupa w której jest dużo pora ma ciekawy smak. Trudno to opisać i trudno jej się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, taka zupa może uzależnić :)Pozdrawiam cieplutko Krysiu :)

      Usuń
  3. Bardzo lubimy zupy. A porowej jeszcze nigdy nie jadłam. Spróbuję bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pory, w sumie w kazdej postaci, a zupka z porów jest pyszna, Twoja ma tez przepiękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pora ale na surowo. Teraz jednak nabrałam ochoty i muszę spróbować zrobić taką zupkę. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
    Miłego wieczoru Beatko!

    OdpowiedzUsuń
  6. zupa z porów to jedna z moich ulubionych...zawłaszcza zupa krem

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    kulinaria.flyb.pl

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.