sobota, 13 lipca 2013

Cebula nadziewana

To danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:)








Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 10 dag ryżu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
Wykonanie:
Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut. 


Wyjmuję i osączam na durszlaku. Delikatnie oddzielam poszczególne warstwy tworząc miseczki.


 Do mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz.



Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut w 180'C. Podaję jako przekąskę. Lub podlewam śmietaną wymieszaną z cynamonem i podaję  ziemniakami z wody.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.