sobota, 20 lipca 2013

Placki z cukinii a'la ziemniaczane

Uwielbiam cukinię w każdej postaci, a że miałam tylko jeden większy okaz to i miałam problem co z nią zrobić:D W końcu zdecydowałam się usmażyć placki podobne do ziemniaczanych, które najlepiej smakują z kropelką sosu tabasco. Tylko ze względu na moją najmłodszą pociechę zamieniłam sos tabasco na ketchup pikantny. Też smakują niesamowicie, ale jednak tabasco bardziej mi pasowało do lekko słodkawych placków. A Wy, który dodatek wybierzecie?





Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2-3 marchewki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ok 1 szklanka mąki
  • olej do smażenia
  • ketchup lub sos tabasco
Wykonanie:
Cukinię i marchew  myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach.


Wbijam dwa jajka, dodaję sól i pieprz do smaku i wszystko mieszam. Następnie wsypuję mąkę i ponownie mieszam. 

Po mimo, że początkowo wcale się na to nie zanosi, w miarę upływu czasu ciasto nabiera co raz to luźniejszej konsystencji. 


Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta i smażę na rumiano z obydwu stron.


Usmażone polewam  pikantnym ketchupem lub, dla zaostrzenia smaku, sosem tabasco.


SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Powyciągaj marchewkę i możesz mnie poczęstować. :):DD
    Witaj Beatko..placuszki z cukinii są pyszne, a Twoje wyglądają na chrupiące..aż się zaśliniłam. :(
    Polecam do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewki powyciągane :DD Specjalnie dla Ciebie Elu:) Ale sosu czosnkowego nie dostaniesz tylko tabasco:) Najlepszy!!!!

      Usuń
  2. Doskonały dobrym rozwiązaniem! Lubię dużo!

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.