Przyznam szczerze, że nigdy nie przyszło mi do głowy by ze świeżych, zielonych ogórków gotować zupę. Ogórki konserwowe, czy kiszone, świeży ogórek na kanapkę, czy mizeria- owszem, ale zupa? Nigdy. Aż trafiłam na przepis pochodzący z "Oliwii" i sprawdziła w internecie, czy takie przepisy znajdę. A owszem, znalazłam i postanowiłam, że też wypróbuję taką wersję zupy. I jest! Świeża, kremowa po prostu pyszna:)
Składniki:
Składniki:
- 1 litr wywaru mięsno-jarzynowego
- 1/2 kg świeżych ogórków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 pęczka koperku (użyłam rzeżuchy)
- sok z 1/2 cytryny
- żółtko
- sól
Wykonanie:
Ogórki obieram, kroję wzdłuż na pół i wydrążam pestki za pomocą łyżeczki do herbaty. Ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Przekładam do rondelka, skrapiam wywarem i gotuję kilka minut na dużym ogniu, aż zmiękną. W tym czasie w głębokim naczyniu rozgrzewam masło, dodaję mąkę i zasmażam nie rumieniąc. Rozprowadzam resztą zimnego wywaru i gotuję ok 5 min. Dodaję podduszone ogórki i razem gotuję przez chwilę. W razie konieczności zakwaszam sokiem z cytryny. Zestawiam zupę, dodaję śmietanę, wcześniej zahartowaną i żółtko, i ponownie doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą. Przed podaniem posypuję rzeżuchą lub koperkiem i startą skórką cytrynową.
SMACZNEGO!
Zupka wygląda wyśmienicie...tylko, jeść jeść aż wiosło się zmęczy. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu:) Wyśmienicie także smakuje:)Pozdrawiam
UsuńMnie też nigdy nie przyszło do głowy aby zrobić zupę ze świeżych ogórków. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:)
Usuń