wtorek, 29 kwietnia 2014

Pizza z salami i oliwkami

Pizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć.


Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 100 gram drożdży
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 3-4 jajka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 kg mąki
Nadzienie:
  • 2-3 cebule
  • 500 gram pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • oliwki zielone
  • oliwki czarne
  • salami
  • szynka
  • żółty ser
  • ketchup
Wykonanie:
Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2


cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. 


Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na  spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry i układam na warzywach.  Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych.


Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej.


Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut.
Tak samo przygotowuję drugą część pizzy.
Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem.


 SMACZNEGO!
Domowy Wyrób

12 komentarzy:

  1. Domowa pizza jest o wiele smaczniejsza, niż te kupne. Do tego, tak jak piszesz można wykorzystać wszystko na co ma się ochotę. Pychota :)

    Zapraszam do siebie: przemyslove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) Domowe najlepsze :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Beatko, jestem tak głodna, ze zabieram kawałek dla siebie:) Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ mi Beatko narobiłaś smaka na pizze, wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beti i tu jest problem..poproszę bez oliwek :) Kocham pizzę może być z samym serem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robie ciasto bez jajek :) pychota taka domowa pizza
    a u mnie nowy pościk :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami też tak robię, jak się rozpędzę i zapomnę dodać jajka. I tak wychodzi pyszna i puszysta :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.