wtorek, 24 czerwca 2014

Sałata florencka z awokado i sosem z musztardą starofrancuską

Na pewno większość z Was preferuje, jako dodatek do obiadu, sałatkę lub surówkę :) Ja także jestem zwolenniczką  wszelkich zielonych dodatków, ale czasem mamy ochotę na coś innego niż zwykle. Tak było w przypadku tej sałatki, którą wymyśliłam na poczekaniu :) Sałata nie musi być podana tylko ze śmietaną, ale z  sosem sałatkowym z musztardy starofrancuskiej lub francuskiej, która jest łagodniejsza w smaku. ja użyłam tej bardziej pikantnej i wyszła przepyszna sałatka:)


Składniki:

  • 1 opakowanie sałaty florenckiej
  • 2 owoce awokado
Sos do sałatki:
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połowy limonki 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1- 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej lub francuskiej
Wykonanie:
Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym lub odwirowuję z nadmiaru wody. Dłońmi rozrywam liście na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki.


Awokado kroję na pół, za pomocą noża usuwam pestkę, wbijając nóż  w pestkę i delikatnie przekręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Zdejmuję skórkę, miąższ kroję w kawałki i dokładam do sałaty. 
Oliwę, sok z limonki i cukier mieszam dokładnie, by cukier się rozpuścił, doprawiam solą i pieprzem, a na końcu dodaję musztardę. Wszystko mieszam ze sobą i sosem polewam sałatkę.



SMACZNEGO!

15 komentarzy:

  1. Proszę bardzo – następne witaminy zaserwowane przez Beatę Kuśmirek. Jak widać sztuka kulinarna nie jest tobie obca ponieważ serwujesz coraz ciekawsze dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Mirku :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Beatko, a już się martwiłam,że zbyt długo milczysz, a tu "wejście smoka"- sałatka świetna. Nie wiedziałam,że prowadzisz drugiego bloga. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, Bożenko, nie potrzebnie :) Jestem z powrotem :) Dziękuję za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Beatko trafiasz w mój smak. Ja też uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. A Twoja dzisiaj to coś co chętnie przygotuję w domu. Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buziaczki Krysiu i życzę smacznego :)

      Usuń
  4. jakoś rzadko jadam awokado, może spróbuję w takie sałatce, wygląd smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado, jak dal mnie, nie ma smaku samo w sobie, ale w połączeniu z innymi smakami jest rewelacyjne :) Pozdrawiam Justynko :)

      Usuń
  5. Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html#more

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczna taka sałatka.Osobiście przekonałem się,że dodatek musztardy do sosów,dipów jest rewelacyjny w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam francuską i starofrancuską za intensywny smak i ostrość :) Dodaję ją także do wątróbki w sosie ziołowo-musztardowym. Pycha !!! Pozdrawiam Chris :)

      Usuń
  7. Beatko pyszna sałatka, dodatek musztardy super! pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Zuziu :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  8. O tak,musztarda :) osobiście dodaję ją do każdej panierki - palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Do panierki nie dodawałam, ale wszystko przede mną :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.