Skąpiec

sobota, 5 lipca 2014

Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami

Nie pierwszy raz robiłam jajka pod beszamelem, ale pierwszy raz podałam je z duszonymi pieczarkami i to było to, czego mi najbardziej brakowało, by dopełnić smak. Danie przygotowuje się bardzo szybko, gdyż podczas gotowania jajek można spokojnie przygotować sos beszamelowy i poddusić pieczarki :D Polecam wszystkim zapracowanym :)


Składniki:

  •  jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę


Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietany 12%-18%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy Kucharek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie woda przegotowana
  • 200 gram pieczarek
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz kolorowy
Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek i kroję na połówki.
Masło rozpuszczam na patelni, zasmażam na nim mąkę, aż powstanie kula, dodaję śmietanę i mieszam dokładnie . Gdy składniki się połączą, stopniowo dolewam mleko i mieszam by nie było grudek. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewam przegotowaną wodę, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiam do smaku przyprawą, solą i pieprzem.
Oczyszczone pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili, gdy odparują i zmniejszą swoją objętość.
Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych jajek, polewam sosem beszamelowym.Dokładam duszone pieczarki. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Podaję z pieczywem.

14 komentarzy:

  1. Takie proste danie, a ile przyjemności może sprawic podniebieniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, czasem nie trzeba wiele, by wiele uzyskać :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Oj – niby takie proste, ale zrobić dobry sos beszamelowy nie jest takie łatwe – chętnie bym się wprosił na wyżerkę :) Zaprosisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Zapraszam serdecznie :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię beszamel i mogę go jeść dosłownie ze wszystkim. Ale cóż jak moi domownicy nie tkną, a więc jak robię to tylko dla siebie. Pozdrawiam Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, ty jajka pod beszamelem, a domownicy dieta cud :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Mmm pychota :)

    Zapraszam do mnie na razowe ślimaczki cynamonowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię proste smaczne dania. Kupiłam trochę kurek i zrobię na pewno. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego Weroniko :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Takich jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.