Skąpiec

środa, 16 lipca 2014

Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym

Propozycja na  pyszny niedzielny obiad. U mnie był właśnie w niedzielę,  ale wpis dodaję dopiero dziś :) Trochę późno, ale jeszcze nie jedna niedziela przed Wami, więc jak komuś spodoba się przepis, może go wykorzystać innego dnia :) Polecam



Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 małe pory
  • 15 dag masła
  • 3-4  długie liście pora
  • 1/2 szklanki rosołu- może być z kostki
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster  lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem.


Ser ścieram na tarce i ucieram z masłem. Pora kroję w krążki i mieszam z masą serową. 


Łodygi pora kroje w długie i cienkie paski.


Na środku każdego  kotleta nakładam po łyżce farszu, 


łapię za brzegi zbierając je razem i delikatnie skręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara, przewiązuję paskami pora. 

Sakiewki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie.
Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę.
Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę.


11 komentarzy:

  1. Beatko sakiewki wyglądają pysznie!! szczególnie, że jestem głodna i dostałam ślinotoku:( idę po jabłko
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, były bardzo smaczne :) Pozdrawiam, Reniu, cieplutko :)

      Usuń
  2. Beatko sakiewki pełne dobra i bogactwa :) Pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Beatko Twoje sakiewki są pełne niespodzianek. Pięknie wyglądają. Pasują na elegancki obiad. A smakują z pewnością niesamowicie :) Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasują Krysiu, jak najbardziej :) Polecam, bardzo smaczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe, wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie :) Zapraszam na mojego bloga , na którym znajdziesz wiele równie smacznych przepisów :)

    Czas wykorzystać dobra natury. :) Dziś przepis na cudowne jagodzianki drożdżowe.

    http://wdziurawymkotle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zajrzę na pewno :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.