Skąpiec

sobota, 20 czerwca 2015

Wątróbki drobiowe z jabłami

Dawno mnie tu nie było, ale już jestem i dziś własnie podzielę się z Wami przepisem na trochę inaczej zrobione wątróbki drobiowe. delikatne, niezwykle soczyste, po prostu pyszna propozycja na szybki obiad.



Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 duże jabłka
  • 3 cebule
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek 
  • olej
Wykonanie:
Wątróbki myję, osuszam, panieruję w mące i podsmażam na gorącym oleju z obu stron na rumiano.


\
Umyte jabłka kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i  kroję na ósemki. Dodaję do podduszonych wątróbek.


Cebulę podsmażam na osobnej patelni, aż będzie szklista i przekładam do wątróbek z jabłkami. Podlewam winem, posypuję przyprawami  i duszę pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.


Gotowe dosalam do smaku i podaję z ziemniakami z wody.



SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. Wątróbka i jabłka to naprawdę dobry pomysł.Smakowo się zgrywa;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, połączenie jest rewelacyjne :)

      Usuń
  2. Ja niestety za bardzo nie lubię wątróbki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda Marzenko, bo mój syn także nie przepada za wątróbką, ale tę akurat zajada ze smakiem :)

      Usuń
  3. Do wątróbki to chyba nigdy się nie przekonam :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.