sobota, 28 lutego 2015

Pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet jest bardzo delikatny, aczkolwiek z wyczuwalną nutą goryczki. Aby tę goryczkę złagodzić dodałam do pasztetu majonez. Wyszedł bardzo smaczny. A inspiracja był przepis Roberta Makłowicza.




piątek, 27 lutego 2015

Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej



Większość z was na pewno robiła już takie śledzie, więc nie ma się co rozpisywać i zachwalać ich zalet.  Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!!




poniedziałek, 23 lutego 2015

Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym

Nastał czas postu i większość z Was zapewne przestrzega tego rytuału, ja także. Dlatego dziś proponuję rybę zapiekaną w sosie śmietankowo-koperkowym podaną z ziemniakami z wody. Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu.







Składniki:

  • 1 kg miruny

Sos:

  • 300 ml śmietany 18%
  • 50 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego
Wykonanie:
Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.-ryby nie solę



Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną.

Tak przygotowanym sosem polewam rybę


i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.



SMACZNEGO!


piątek, 20 lutego 2015

Schab duszony w czerwonym winie

Taki domowy schab świetnie się nadaje na obiad lub, tak jak moja rodzinka woli, na zimno na kanapkę.
Wystarczy poświęcić kilka godzin  i można delektować się własnym domowym wyrobem. Smak i aromat niezastąpiony i nieporównywalny z tymi ze sklepu. Polecam!


środa, 18 lutego 2015

Surówka z kapusty włoskiej



Zostało mi trochę włoskiej kapusty i zastanawiałam się co mogę z niej zrobić. Oczywiście od razu przyszła mi na myśl jakaś surówka, a że w oko wpadł mi Ten przepis, więc postanowiłam  go wykorzystać. Surówka wyszła przepyszna. Polecam !!!