Pasztet jest bardzo delikatny, aczkolwiek z wyczuwalną nutą goryczki. Aby tę goryczkę złagodzić dodałam do pasztetu majonez. Wyszedł bardzo smaczny. A inspiracja był przepis Roberta Makłowicza.
sobota, 28 lutego 2015
piątek, 27 lutego 2015
poniedziałek, 23 lutego 2015
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym
Nastał czas postu i większość z Was zapewne przestrzega tego rytuału, ja także. Dlatego dziś proponuję rybę zapiekaną w sosie śmietankowo-koperkowym podaną z ziemniakami z wody. Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Sos:
Składniki:
- 1 kg miruny
Sos:
- 300 ml śmietany 18%
- 50 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego
Wykonanie:
Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.-ryby nie solę
Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną.
Tak przygotowanym sosem polewam rybę
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.
Tak przygotowanym sosem polewam rybę
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.
SMACZNEGO!
piątek, 20 lutego 2015
środa, 18 lutego 2015
Surówka z kapusty włoskiej
Zostało mi trochę włoskiej kapusty i zastanawiałam się co mogę z niej zrobić. Oczywiście od razu przyszła mi na myśl jakaś surówka, a że w oko wpadł mi Ten przepis, więc postanowiłam go wykorzystać. Surówka wyszła przepyszna. Polecam !!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)