środa, 18 lutego 2015

Surówka z kapusty włoskiej



Zostało mi trochę włoskiej kapusty i zastanawiałam się co mogę z niej zrobić. Oczywiście od razu przyszła mi na myśl jakaś surówka, a że w oko wpadł mi Ten przepis, więc postanowiłam  go wykorzystać. Surówka wyszła przepyszna. Polecam !!!



Składniki:

  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
Wykonanie:
Oczyszczoną kapustę szatkuję, solę i odstawiam na 20-30 min.. Marchew obieram i ścieram na tarce. Cebulę i jabłka obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę osączam na sicie i dodaję do warzyw. Wszystkie warzywa mieszam ze sobą, doprawiam solą i pieprzem. Majonez mieszam z ketchupem i polewam surówkę. 


14 komentarzy:

  1. Surówki tego typu zawsze pysznie wychodzą;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię takie suróweczki, samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popieram, nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe :)

      Usuń
  3. robię inaczej, ale ta wersja bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, mam nadzieję, że również posmakuje :)

      Usuń
  4. Musiała być smaczna! Robię podobną ale bez ketchupu , następnym razem dodam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Była bardzo smaczna, choć przyznam, że ketchupu dodałam po raz pierwszy do surówki tego typu. Wyszła pyszna. Polecam. Pozdrawiam serdecznie, dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam w planach gołąbki a robię je właśnie z włoskiej kapusty i zawsze zostaje mi środek - będzie w sam raz na pyszną suróweczkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.