piątek, 12 sierpnia 2016

Zupa kalafiorowa

Kolejna lekka propozycja, która zagościła w moim domu za sprawą diety mojej córki. Lekka, pożywna i bardzo aromatyczna zupa na bazie wywaru z kurczaka, z dodatkiem świeżych warzyw. Polecam, lekko, smacznie i oczywiście zdrowo :)







Składniki:

  • 1 1/2  litra wywaru z kurczaka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 mały kalafior
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 200 ml śmietany 30 %
Wykonanie:
Wywar z kurczaka podgrzewam , dodaję oczyszczone i pokrojone warzywa, oraz różyczki kalafiora, dopełniam przegotowaną wodą i gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, majerankiem, kminem rzymskim i gotuję przez kilkanaście minut. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i gotuje, dosłownie, przez chwilkę.  Doprawiam słodką śmietanką , zagotuję i zestawiam z ognia.



SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. Beatko pyszna zupka:) pozdrawiam Cię kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asieńko :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jak miło :) Obie jesteśmy na czasie :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Trafiłam w twój gust Marzenko? Cieszę się :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Zupa kalafiorowa to jedna z moich ulubionych. Robię na różne sposoby. Myślę, że kmin rzymski i majeranek dodają specjalnego smaczku takiej zupie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę używać pieprzu, więc metodą prób i błędów staram się to nadrobić. Tym razem mi się udało :D Pozdrawiam Krysiu :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.