Kolejna lekka propozycja, która zagościła w moim domu za sprawą diety mojej córki. Lekka, pożywna i bardzo aromatyczna zupa na bazie wywaru z kurczaka, z dodatkiem świeżych warzyw. Polecam, lekko, smacznie i oczywiście zdrowo :)
Składniki:
Składniki:
- 1 1/2 litra wywaru z kurczaka
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 małe marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera korzeniowego
- 1 mały kalafior
- sól do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 pęczek natki z pietruszki
- 200 ml śmietany 30 %
Wykonanie:
Wywar z kurczaka podgrzewam , dodaję oczyszczone i pokrojone warzywa, oraz różyczki kalafiora, dopełniam przegotowaną wodą i gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, majerankiem, kminem rzymskim i gotuję przez kilkanaście minut. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i gotuje, dosłownie, przez chwilkę. Doprawiam słodką śmietanką , zagotuję i zestawiam z ognia.
SMACZNEGO!
Bardzo taką lubię:)
OdpowiedzUsuńMy tajże :) Pozdrawiam :)
UsuńBeatko pyszna zupka:) pozdrawiam Cię kochana:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asieńko :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńU mnie tez dzis kalafiorowa:)
OdpowiedzUsuńJak miło :) Obie jesteśmy na czasie :D Pozdrawiam :)
UsuńMoja ulubiona zupka :-)
OdpowiedzUsuńTrafiłam w twój gust Marzenko? Cieszę się :D Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńZupa kalafiorowa to jedna z moich ulubionych. Robię na różne sposoby. Myślę, że kmin rzymski i majeranek dodają specjalnego smaczku takiej zupie :)
OdpowiedzUsuńNie mogę używać pieprzu, więc metodą prób i błędów staram się to nadrobić. Tym razem mi się udało :D Pozdrawiam Krysiu :)
UsuńDzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńTej wiosny jadłam u mojej babci i zupa kalafiorowa jest przepyszna. Oczywiście jedynie z przepisu mojej babci ;)))
OdpowiedzUsuń