niedziela, 2 czerwca 2013

Bigos z młodej kapusty

Jakiś czas temu chciałam zrobić gołąbki, ale, gdy mój mąż wrócił z zakupami, stwierdziłam, że z tej kapusty gołąbków to raczej nie będzie. Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty.






Składniki:

  • 2 główki kapusty
  • 1/2 kg cienkiej kiełbasy
  • 1/2 kg żeberek
  • 1 mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 dużego 
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gorczyca
  • majeranek
  • jagody jałowca
  • papryka słodka 
  • papryka ostra
  • kminek
Wykonanie:
Żeberka  gotuję w lekko osolonej wodzie, aż  mięso zacznie odchodzić od kości, studzę i kroję drobno. Kapustę szatkuję, marchew myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa zalewam wodą i gotuje do miękkości.Odcedzam pozostawiając niewielką ilość wody. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na maśle, dodaję pokrojoną w ćwierć talarki cienką kiełbasę i mięso z żeberek. Podsmażam wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem.
SMACZNEGO!



8 komentarzy:

  1. A za mną dzisiaj cały dzień chodzi bigos :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny bigosik i na młodej kapustce mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bigosik pierwsza klasa :) wygląda bardzo smakowicie :) uwielbiam kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komplement, Justynko:) I smakował nieziemsko:D

      Usuń
  4. cudnie wygląda ten bigos! sądziłam, że jak bigos to tylko z kiszonej, no i mój zawsze 'brzydko' ;) wygląda coś jak tutaj http://zszywka.pl/p/przepis-na-pyszny-bigosjednym-z-naj-11723330.html a w ogóle to zachwyciła mnie ilość przypraw! i gorczyca i jałowiec, nawet nie mam ich w kuchni... poszukam tych przypraw i zrobię Twój bigos, co prawda teraz nie ma młodej kapusty, ale ze zwykłej też chyba wyjdzie prawda? ciekawe czy jałowiec będzie w markecie? bo w osiedlowym sklepie pewnie nie... pięknie dziękuję za pomysł! :) EwaS.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię dużo przypraw :) A jagody jałowca można dostać praktycznie w każdym sklepie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.