sobota, 8 czerwca 2013

Zupa cebulowa

Pyszna zupa na bazie podsmażanej cebuli. Bardzo, ale to bardzo sycąca. Przepis znalazłam w starej "Oliwii" i wybrałam ten, gdyż ta zupa ma być po Włosku:D
W oryginale z ryżem ugotowanym na wywarze z kurczaka z jarzynami, ale tę część pominęłam. I bardzo dobrze, bo bez ryżu i tak nie zły zapychacz:)








Składniki:

  • 40 dag cebuli
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wywaru z jarzyn ( może być z kostki)
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pęczek szczypioru
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma
Wykonanie:
Cebulę obieram, siekam i podsmażam na rozgrzanej maśle, aż lekko zbrązowieje. Zalewam mlekiem i gotuję do miękkości.  Miksuję za pomocą blendera na krem. Cukier karmelizuję  na rozgrzanej patelni i dodaję do zupy. Dolewam gorący wywar z jarzyn. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie zabarwiam kurkumą i gotuję wszystko razem przez kilka minut. Szczypiorek myję, kroję i posypuję po wierzchu zupę. Dodatkowo przed podaniem, można posypać wierzch tartym parmezanem.


SMACZNEGO!

10 komentarzy:

  1. Powoli nadrabiam swoje zaległości jeśli chodzi o zupy. Cebulowej też jeszcze nigdy nie jadłam, ale ten post przekonuje mnie do niej :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora najwyższa:) Jeśli nie posmakuje, poszukaj innej wersji tej zupy. Moja pierwsza była totalnym niewypałem:D Pozdrawiam

      Usuń
  2. Przyznam się bez bicia....nie robiłam nigdy, może to dlatego, że nie przepadam za cebulą. Ale może czas to zmienić? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już raz próbowałam, ale wszyscy kręcili nosami, a teraz nie powiedziałam co gotuję i byli zachwyceni:) Spróbuj Elu, może akurat zmienisz nastawienie co do cebuli:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Faktycznie, jest inna, ale o wiele lepiej smakowała moim dziatkom, niż poprzednia. A to dopiero moja druga z życiu:)

      Usuń
  4. Cebulowa zupa jest świetna. Też dopiero niedawno ją odkryłam, ale z ogromnym sukcesem :) Twoja inna ale warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja pierwsza to porażka, a ta zaś rewelacja:) Próbuj Justynko, może i ta wersja Ci posmakuje:)

      Usuń
  5. Nam wyszła super, tylko dodaliśmy jeszcze żółty ser i troszeczkę chilli. Przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała:) Zupa za pewne była bardziej sycąca, przez dodatek sera oraz mniej słodkawa w smaku, dzięki chilli :) Pozdrawiam sedecznie

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.