Pamiętam jak moja mama robiła taką cukinię na zimę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Na szczęście znalazłam go tutaj i wykorzystałam na maxa :)
Składniki:
- 1-2 cukinie
Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- pieprz ziarnisty
- liście laurowe
- 4 cebule
Wykonanie:
Cukinię myję i kroję na pół. Wydrążam środek z pestkami ( jeśli cukinia jest młodziutka nie ma takiej potrzeby) i kroję na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroję w kostkę. Cebule obieram i kroję w pół talarki Do każdego słoika wkładam po trochu cebuli, kilka ziaren pieprzu i liść laurowy. Napełniam słoiki kawałkami cukinii Składniki zalewy gotuję. Gorącą zalewam przygotowaną cukinię z przyprawami, zakręcam i pasteryzuję 20 min.
SMACZNEGO!
Oj tak - cukinia w zimę jest dobra tylko aby nie była za mocna :)
OdpowiedzUsuńTa na pewno nie będzie:) zalewa 1:6 jest baaaardzo delikatna :)
UsuńJa robię zalewę 1:8, bo już 1:7 jest za mocna dla mnie, i też wychodzi - wszystko kwestia gustu:) do tego 3 łyżki cukru tylko, bo cukier jest be.
UsuńCo do przepisu, nie wpadłabym na to, by dodać cebuli, ale przy następnej partii dodam na próbę:)
Oooo ja robię identycznie...a więc mam przepis z głowy ::)
OdpowiedzUsuńJa teraz także :) Ten od mamy posiałam gdzieś :D
UsuńMy uwielbiamy, polecam Ci w zalewie curry jeśli lubisz (znajdziesz u mnie). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam. Lecę zobaczyć :)
UsuńDobry i szybki przepis polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny przepis :) W tym roku pierwszy raz posiałam u siebie w ogrodzie cukinie. Kwitną już jak szalone więc już szukam inspiracji co z nimi zrobię. Niestety cukinie są takim warzywem, że trzeba je mocno przyprawiać. Zalewa octowa wydaje się bardzo fajnym pomysłem.
OdpowiedzUsuńTo danie będzie fajną opcją na rodzinne imprezy czy grilla.
Jestem pod wrażeniem jakości tego artykułu. Bardzo dobrze napisany i zawiera wiele przydatnych informacji. Na pewno jeszcze tu zajrzę.
OdpowiedzUsuńberet,
włoskie szale damskie, warto zobaczyć