wtorek, 6 sierpnia 2013

Pierogi z jagodami

Ten przepis miał się pojawić jakiś miesiąc temu, lecz do tego nie doszło z braku czasu. Teraz przenoszę jednego bloga na drugi i znów brak czasu na pisanie nowych postów. Nie, no....  przecież szkoda zmarnować taki pyszny przepis, prawda? Pewnie, że tak. A oto i on :)





Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • woda
  • kilka łyżek oleju
Nadzienie:
  • 500 ml świeżych jagód
  • cukier
  • słodka śmietana
Wykonanie:
Z mąki, soli i wody  i oleju zagniatam dość luźne ciasto, zagniatam, aż będzie elastyczne i rozwałkowuję na cienki placek.
Szklanką wycinam kółka, nakładam po łyżeczce jagód, posypuje odrobiną cukru i składam na pół po czym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się na zewnątrz.

Gotowe pierogi układam na posypanym mąką blacie i w garnku zagotowuję wodę z  dodatkiem soli.


Pierogi wrzucam na gotująca się wodę, zamieszam by nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuje je ok 5 min, wyjmuje na durszlak i przelewam zimną wodą. Nakładam na talerz i podaję ze śmietanką.

SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. Nie będę Cię naciągać już na śmietanę...podaj bez.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko, ja jak uwielbiam pierogi z jagodami :) ale śmietana musi być :) Eli możesz zaserwować bez :)

    OdpowiedzUsuń
  3. może dla mnie też kilka zostało ? :) z chęcią bym je zjadła.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Takie pierogi uwielbiają nie tylko najmłodsi, ja także bardzo lubię jagody :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Uwielbiam te pierogi ale w tym roku niestety nie miałam okazji aby je zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się na szczęście udało. A moja dzieciarnia uwielbia takie jedzenie :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Jagody to najlepsze co może być w pierogach.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.