Kolejna wersja cukinii marynowanej, tym razem z duecie z buraczkami czerwonymi. Przepis pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne Siostry Anastazji" Żałuję tylko, że gotowałam wszystko razem, gdyż z buraków powstała mało apetyczna papka. Cóż, niedługo przekonam się jak smakuje takie połączenie. :)
Właśnie jestem po teście próbnym i cóż? Siostra Anastazja znów mnie nie zawiodła :) W skali 1:10 -11 :D
SMACZNEGO!
Właśnie jestem po teście próbnym i cóż? Siostra Anastazja znów mnie nie zawiodła :) W skali 1:10 -11 :D
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 4 średniej wielkości buraki czerwone (ok 1 kg)
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 4 ząbki czosnku
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 6 łyżeczeki soli
- 6 łyżek cukru
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- liść laurowy
Wykonanie:
Cukinię myję, obieram i usuwam gniazda nasienne.Kroję na ćwiartki, a potem w ósemki i dodatkowo jeszcze wszystko w plastry. Buraki myję i gotuję w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieram. cebulę kroję w pół talarki, a czosnek drobno siekam. Paprykę myję, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki.Wszystkie warzywa mieszam ze sobą, solę i odstawiam na jakieś 30 min by zmiękły. Składniki zalewy mieszam w garnku, dodaję warzywa razem z sokiem i gotuje ok 20 min. Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję jeszcze 10-15 minut.
SMACZNEGO!
takiego zestawienia produktów nie jadłem?! trzeba będzie spróbować jak polecasz :)
OdpowiedzUsuńJak czytałeś cały post to wiesz, że nie jadłam. Ale jak tylko spróbuję to na pewno dodam swoją opinię :)
UsuńTaką sałatkę robiłam kiedyś jest dobra.
OdpowiedzUsuńJa swoją także próbowałam i naprawdę jest pyszna :)
UsuńSałatka wyszła przepyszna. Warzywa pozostały jędrne (gotowałam 20 min. na średnim ogniu od dodania zalewy, nie od zagotowania; pasteryzowałam w piekarniku 15 min.). Zalewa idealna (dałam pół na pół oliwę i olej rzepakowy). Nie byłam pewna czy sół do posolenia warzyw odliczyć od tej zalewy, więc dosalałam do smaku. Na 1,2 kg buraków i po 60 dag pozostałych warzyw wyszła mi łyżka soli na posolenie warzyw i 5 łyżeczek do zalewy. Z pozdrowieniami. Renata
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka przypadła do gustu :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńArtykuł rewelacyjny:) Brawo dla autora
OdpowiedzUsuńradio elka randka,
seksowne dziewczyny,xhamsterlive.com
rychło, w mgnieniu oka, aktywność, strona, działanie
OdpowiedzUsuńBardzo wartościowe przemyślenia, które otwierają oczy na wiele aspektów życia. Dziękuję autorowi za inspirację. Pozdrawiam z uznaniem!
OdpowiedzUsuńKliknij tutaj, aby rozpocząć,
Wejdź na stronę,
Zobacz nasze nowości,
Przejdź do strony