Skąpiec

sobota, 23 listopada 2013

Kebab

Ten przepis również dostałam od P. Ilony Kowalskiej. Przepis jednak troszkę uległ modyfikacji i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego :) Kebab jest na prawdę pyszny, chociaż ja nawet nie jadłam tego z budki :D



Składniki na ciasto:

  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 3 żółtka
  • sól
Farsz:
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 10 dag żółtego sera 
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól
  • przyprawa kebab-gyros
Sos czosnkowy:
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 roztarte ząbki czosnku
Wykonanie:
 W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z cukrem, zasypuję łyżką mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować.
 Do zaczynu dodaję resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
 W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok.  Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia. 
 Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą.
 Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam.
 Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części
.

Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko.


 Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę chlebki przez 10-12 minut na samym dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz,


smaruję sosem czosnkowym.


Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa


i składam na pół jak naleśnik.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Do kebaba zawsze robiłam chlebki powiedzmy pita,
    ale w takim naleśniku też musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pita, to ogólna nazwa ciasta w języku greckim. Moje placki są drożdżowe, tylko specjalnie spłaszczone i przez to bardziej chrupiące :) Dzieciaki już się dopominały o kolejna porcję:) A skoro im smakowało to danie, to polecam z czystym sumieniem:) Pozdrawiam Renatko:)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie.
    Kebaba wolimy jednak w bułce. Chociaż sami testowaliśmy niedawno w tortilli. Tak wyszedł:
    http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=kebab-wieprzowy-w-tortilli

    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.