poniedziałek, 23 lutego 2015

Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym

Nastał czas postu i większość z Was zapewne przestrzega tego rytuału, ja także. Dlatego dziś proponuję rybę zapiekaną w sosie śmietankowo-koperkowym podaną z ziemniakami z wody. Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu.







Składniki:

  • 1 kg miruny

Sos:

  • 300 ml śmietany 18%
  • 50 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego
Wykonanie:
Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.-ryby nie solę



Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną.

Tak przygotowanym sosem polewam rybę


i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.



SMACZNEGO!


10 komentarzy:

  1. Wygląda ciekawie.Lubię ryby w takich sosach;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko świetny przepis na pyszną rybkę :-) z chęcią bym zjadła takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, zjadłabym taką rybę w takim sosie. Wspaniałe danie Beatko. Ślinka mi cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis na rybke, musze wypróbować:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu :) Wszyscy byli zachwyceni :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.