poniedziałek, 23 listopada 2015

Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym


Jak przysłowie mówi: Na Św. Marcina, najlepsza gęsina, więc tradycji musi stać się zadość. U mnie królowała kaczka, a nie gęś, lecz przyznam, że  była bardzo smaczna. Pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :)





Składniki:
  • 1 kaczka 2-3 kg
  • 4 pomarańcze
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • margaryna Rama - Smaż jak szef kuchni
  • 3/4 szklanki wywaru z kurczaka - może być z kostki
  • 1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
Wykonanie:
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni,


do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.


 Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją  sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
 Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.


Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i  nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu. 
Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.


 Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i blenduję , dodatkowo przecieram przez sito i  łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.


Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż,  na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się  zrumienią
Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.




SMACZNEGO!

19 komentarzy:

  1. Beatko kaczuszka wygląda przepysznie :) pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko piękna i bardzo smakowita ta kaczuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ bogactwo smaku i aromatu. Pysznie przygotowana kaczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo smaczna kaczucha :) pozdrawiam Agnieszko :)

      Usuń
  4. Jejku, ależ musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była, potwierdzam :) Polecam na niedzielny obiad :)

      Usuń
  5. Jak to musiało pięknie pachnieć - cud miód!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo tak, moja familia nie mogła się doczekać degustacji :)

      Usuń
  6. Beatko ale cudowna ci wyszła ta kaczuszka :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Bardzo apetyczna! Pieczenie kaczki to nie lada sztuka- gratulacje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie było tak źle :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  8. Beatko, co za bogactwo aromatów. Już czuję jak pachniała ta kaczka podczas pieczenia. Wspaniale wygląda. Aż kusi, żeby taka upiec. Fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam !!! Smak i aromat nie ma sobie równych :) Pozdrawiam Krysiu :)

      Usuń
  9. muszę się w końcu skusić na tą kaczuszkę, bo wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię i to bardzo dania z kaczką:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.