Skąpiec

wtorek, 22 września 2015

Kebab w chlebku pita

Moje dzieciaki od jakiegoś czasu "suszyły" mi głowę o kebaba. Ok, chcecie -to macie. A co tam, niech jedzą, przynajmniej wiem co to jest.
Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła pora na chlebek pita.
Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :)








Składniki na 6 chlebków:
  • 1 szklankę ciepłej wody
  • mąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego
Farsz:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka 
  • papryka ostra mielona
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebulka czerwona
  • groszek konserwowy
  • marchew konserwowa
  • sałata lodowa
Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę


Wykonanie:
Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny mąki robię zaczyn, odstawiam by zaczął pracować, następnie dodaję olej i tyle mąki wymieszanej z solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość.


Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję  i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę.


Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało.


Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy: groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam.



 Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie.


Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń.  Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą



SMACZNEGO!

16 komentarzy:

  1. Pysznie Beatko. Muszę zrobić własne pieczywo na kebab. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat Ty, Marzenko, w pieczywie, nie masz sobie równych :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda, uwielbiam domowe kebaby :) Z kupnych jem okazjonalnie tylko w jednym miejscu, gdzie podają je w wersji zapiekanej z serem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również preferuję domowy fast food. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Beatko pychota, a za mną właśnie chodzi kebab i takiego smaku mi narobiłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze :) Może się skusisz i zrobisz taki domowy fast food :D

      Usuń
  4. Aaaale kebab! Zawsze robiłam w tortilli, ale może skusze się na taką bułkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Polecam, jest niesamowicie smaczny i sycący :)

      Usuń
  5. Aż mi ślinka leci :)
    Uwielbiam kebab :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś wspaniałego! Na pewno lepszy niż z budki, a przynajmniej tak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O niebo lepsze. Jadłam te z budki i robiłam swoje. Polecam domowe :)

      Usuń
  7. Myyy pyszna buła z chęcią bym taką zjadła :) pozdrawiam Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Asiu, domowa wersja o niebo lepsza:)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.