Moje dzieciaki od jakiegoś czasu "suszyły" mi głowę o kebaba. Ok, chcecie -to macie. A co tam, niech jedzą, przynajmniej wiem co to jest.
Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła pora na chlebek pita.
Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :)
Składniki na 6 chlebków:
Sos czosnkowy:
Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny mąki robię zaczyn, odstawiam by zaczął pracować, następnie dodaję olej i tyle mąki wymieszanej z solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość.
Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę.
Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało.
Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy: groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam.
Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie.
Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń. Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą
SMACZNEGO!
Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła pora na chlebek pita.
Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :)
Składniki na 6 chlebków:
- 1 szklankę ciepłej wody
- mąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 szklanki oleju ryżowego
Farsz:
- 500 g piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- papryka ostra mielona
- 4-5 łyżek oleju ryżowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula biała
- 1 cebulka czerwona
- groszek konserwowy
- marchew konserwowa
- sałata lodowa
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Wykonanie:
Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę.
Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało.
Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy: groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam.
Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń. Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą
SMACZNEGO!
Pysznie Beatko. Muszę zrobić własne pieczywo na kebab. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńAkurat Ty, Marzenko, w pieczywie, nie masz sobie równych :) Pozdrawiam :)
UsuńPysznie wygląda, uwielbiam domowe kebaby :) Z kupnych jem okazjonalnie tylko w jednym miejscu, gdzie podają je w wersji zapiekanej z serem. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również preferuję domowy fast food. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszny kebab, mniam :)
OdpowiedzUsuń:D Polecam :)
UsuńBeatko pychota, a za mną właśnie chodzi kebab i takiego smaku mi narobiłaś. :)
OdpowiedzUsuńTo dobrze :) Może się skusisz i zrobisz taki domowy fast food :D
UsuńAaaale kebab! Zawsze robiłam w tortilli, ale może skusze się na taką bułkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Polecam, jest niesamowicie smaczny i sycący :)
UsuńAż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kebab :)
O to mi chodziło :D Pozdrawiam :)
UsuńCoś wspaniałego! Na pewno lepszy niż z budki, a przynajmniej tak wygląda :)
OdpowiedzUsuńO niebo lepsze. Jadłam te z budki i robiłam swoje. Polecam domowe :)
UsuńMyyy pyszna buła z chęcią bym taką zjadła :) pozdrawiam Beatko :)
OdpowiedzUsuńPolecam Asiu, domowa wersja o niebo lepsza:)
Usuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuńMniam:)
OdpowiedzUsuń