poniedziałek, 23 listopada 2015

Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym


Jak przysłowie mówi: Na Św. Marcina, najlepsza gęsina, więc tradycji musi stać się zadość. U mnie królowała kaczka, a nie gęś, lecz przyznam, że  była bardzo smaczna. Pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :)





Składniki:
  • 1 kaczka 2-3 kg
  • 4 pomarańcze
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • margaryna Rama - Smaż jak szef kuchni
  • 3/4 szklanki wywaru z kurczaka - może być z kostki
  • 1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
Wykonanie:
Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni,


do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.


 Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją  sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
 Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.


Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i  nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu. 
Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.


 Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i blenduję , dodatkowo przecieram przez sito i  łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.


Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż,  na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się  zrumienią
Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.




SMACZNEGO!

25 komentarzy:

  1. Beatko kaczuszka wygląda przepysznie :) pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko piękna i bardzo smakowita ta kaczuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ bogactwo smaku i aromatu. Pysznie przygotowana kaczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo smaczna kaczucha :) pozdrawiam Agnieszko :)

      Usuń
  4. Jejku, ależ musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to musiało pięknie pachnieć - cud miód!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo tak, moja familia nie mogła się doczekać degustacji :)

      Usuń
  6. Beatko ale cudowna ci wyszła ta kaczuszka :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Bardzo apetyczna! Pieczenie kaczki to nie lada sztuka- gratulacje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie było tak źle :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  8. Beatko, co za bogactwo aromatów. Już czuję jak pachniała ta kaczka podczas pieczenia. Wspaniale wygląda. Aż kusi, żeby taka upiec. Fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam !!! Smak i aromat nie ma sobie równych :) Pozdrawiam Krysiu :)

      Usuń
  9. muszę się w końcu skusić na tą kaczuszkę, bo wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię i to bardzo dania z kaczką:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Noo cudowna ci wyszła ta kaczucha.

    OdpowiedzUsuń
  12. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepisy wręcz cudowne. W weekend jeden z nich na pewno wyrpóbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie tu szkoda że wcześniej nie trafiłem na tego bloga... Polecam


    pieprzyc.pl,bezzobowiazan,

    randki eronino

    OdpowiedzUsuń
  15. To był naprawdę przyjemny tekst do czytania! Dziękuję autorowi za tę wspaniałą lekcję. Pozdrawiam serdecznie!


    Wejdź na stronę,
    Przejdź do strony, Zapisz się tutaj,
    Wejdź na naszą stronę główną

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.