środa, 10 sierpnia 2016

Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą gryczaną i sosem koperkowym

U mnie ostatnio dość dietetycznie, gdyż córa moja miała operację wycięcia wyrostka robaczkowego, więc nie tylko ona, ale cała moja familia spożywa lekkie dania, a to było strzałem w dziesiątkę :) Nie tylko dla tych, co na diecie :D Smacznie, zdrowo i pożywnie. Polecam !






Składniki :
  • 2 podwójne piersi  z kurczaka 
  • sól 
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka


Do gotowania:
  • woda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy 
  • kmin rzymski


Sos koperkowy:
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka 
  • 1 pełna łyżka masła
  • 400 ml śmietany 30%
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 duży pęczek koperku


Dodatkowo:
  • 400 g kaszy gryczanej

Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotuję na sypko i odstawiam 
Opłuczoną i osuszoną pierś z kurczaka dzielę na  części, nacieram solą, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
W garnku nastawiam wodę z przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7  min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem
 Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam  wywarem i gotuję, aż całkowicie zmięknie, następnie dodaję słodką śmietankę i gotuję ok 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut. 
Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam  sosem. 




SMACZNEGO!



8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) Wszystkim niezwykle smakowało :)

      Usuń
  2. Beatko zrobiłam to Twoje cudo jedzenie dziś na obiad.Wyszło pyszne danie i bardzo nam smakowało a już szczególnie ta pierś z kurczaka.Z tą drobną zmianą że nie dzieliłam jej na części tylko ponacinałam i była w całości.Bardzo dziękuję za fajny przepis i czekam na następny.Pozdrawiam.Jola z Dolnego śląska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jolu za tak miły i pozytywny komentarz i bardzo się cieszę, że danie smakowało :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie! Bardzo delikatne i aromatyczne. Propozycja godna polecenia, w szczególności kiedy bazą jest bardzo zdrowa, palona kasza gryczana. Dodatek delikatnego koperku, sprawia, że danie wydaje się być jeszcze bardziej subtelne:)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.