U mnie ostatnio dość dietetycznie, gdyż córa moja miała operację wycięcia wyrostka robaczkowego, więc nie tylko ona, ale cała moja familia spożywa lekkie dania, a to było strzałem w dziesiątkę :) Nie tylko dla tych, co na diecie :D Smacznie, zdrowo i pożywnie. Polecam !
Składniki :
Do gotowania:
Sos koperkowy:
Dodatkowo:
Składniki :
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- sól
- 3 ząbki czosnku
- słodka mielona papryka
Do gotowania:
- woda
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kmin rzymski
Sos koperkowy:
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
- 1 pełna łyżka masła
- 400 ml śmietany 30%
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1 duży pęczek koperku
Dodatkowo:
- 400 g kaszy gryczanej
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotuję na sypko i odstawiam
Opłuczoną i osuszoną pierś z kurczaka dzielę na części, nacieram solą, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
W garnku nastawiam wodę z przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem
Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję, aż całkowicie zmięknie, następnie dodaję słodką śmietankę i gotuję ok 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut.
Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam sosem.
SMACZNEGO!
Super jedzonko :)
OdpowiedzUsuńmmm,oj, tak:) Polecam Beatko ! :)
UsuńKochana ale pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :) Wszystkim niezwykle smakowało :)
UsuńBeatko zrobiłam to Twoje cudo jedzenie dziś na obiad.Wyszło pyszne danie i bardzo nam smakowało a już szczególnie ta pierś z kurczaka.Z tą drobną zmianą że nie dzieliłam jej na części tylko ponacinałam i była w całości.Bardzo dziękuję za fajny przepis i czekam na następny.Pozdrawiam.Jola z Dolnego śląska.
OdpowiedzUsuńDziękuję Jolu za tak miły i pozytywny komentarz i bardzo się cieszę, że danie smakowało :) Pozdrawiam cieplutko :)
Usuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńSuper danie! Bardzo delikatne i aromatyczne. Propozycja godna polecenia, w szczególności kiedy bazą jest bardzo zdrowa, palona kasza gryczana. Dodatek delikatnego koperku, sprawia, że danie wydaje się być jeszcze bardziej subtelne:)
OdpowiedzUsuń