niedziela, 14 sierpnia 2016

Schabowe na parze kokosowej z buraczkami

Dzięki temu, że moja córa w dalszym ciągu na diecie, powstał taki oto pomysł na obiad, słyszałam, że smaczny ( akurat goście byli) więc polecam Wam również wypróbować. Choć nie miałam pewności, jak gotowany na parze schab, będzie smakował, to jednak zaryzykowałam i spróbowałam. Moje dzieciaki stwierdziły, że jest lepszy, moim zdaniem na pewno inaczej smakuje, jest bardziej aromatyczny i delikatnie wilgotny. Spróbujcie, może i Wam posmakuje, kotlet schabowy, w takie właśnie wersji :)





Składniki:
  • 500 g schabu bez koście
  • sól
  • słodka mielona papryka 
  • kminek mielony
  • sok z 1/2 cytryny
Do gotowania :
  • 1,5 l wody
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 200 g wiórków kokosowych
Buraczki:
  • 6 czerwonych buraków
  • sól
  • sok z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pełna łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
  • ziemniaki z wody
Wykonanie: 
Buraczki gotuję w mundurkach, studzę, obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Cebulę kroję w kostkę , podsmażam na gorącym maśle, dodaję mąkę i delikatnie zasmażam. Następnie wrzucam starte buraki, zagotowuję i doprawiam do smaku solą, czosnkiem przeciśniętym  przez praskę, cukrem i sokiem  z cytryny. Całość zagotowuję i zabielam słodką śmietanką.

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam i ubijam za pomocą tłuczka.

 Mięso myję, osuszam, usuwam błonę i kroję w plastry.Delikatnie rozbijam. Nacieram solą wymieszaną  z papryką i kminkiem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam.

 W garnku gotuję  wodę z przyprawami, dodaję wiórki kokosowe, nakładam sito do gotowania na parze i partiami układam plastry schabu, nakrywam przykrywką  i gotuję pod przykryciem, aż mięso zetnie się z obu stron.





SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. Beatko bardzo fajny obiadek, tak przygotowany musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak przygotowany obiad jest przede wszystkim zdrowy. Z pewnością wszystko jest bardzo smaczne, bo zadbałaś o odpowiednie doprawienie do smaku. Podoba mi się taki sposób podania. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu :) Miałam spore obawy przed schabowym gotowanym na parze, ale okazały się płonne :)

      Usuń
  3. Ostatnio zakochałam sie w parowarze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, nie koniecznie, ale powoli zaczynam się przekonywać to tego rodzaju przygotowanych dań :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Prosto tradycyjnie :) Przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie że ugotowane jest na parze

    OdpowiedzUsuń
  6. warto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.