środa, 28 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana

Były placki z cukinii, leczo oraz cukinia marynowana. Teraz przyszła pora na cukinię faszerowaną, którą ja i moje dzieciaki uwielbiamy.
 Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko.


Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 opakowanie mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól 
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 5-10 dag żółtego sera
Wykonanie:
Cukinię szoruję pod bieżącą wodą, kroję wzdłuż na połowy i wydrążam środek z nasionami.


Delikatnie wydrążam miąższ powiększając miejsce na farsz i przekładam na patelnię.  Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki.

 

Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój był w plasterkach) kroję w paseczki i układam na cukiniach tworząc kratkę.

Zapiekam jeszcze ok 10-15 min by ser się rozpuścił.


SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie, więc musi być smaczna. Fajny, prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentuje:)
    koniecznie trzeba zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne bardzo , mam cukinie może mi się uda

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie tak - zapiekana z żółtym serem - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.