Skąpiec

niedziela, 1 września 2013

Sos pomidorowy

Dostałam od znajomych trochę pomidorów, które były tak pięknie dojrzałe, że aż przejrzałe. Wiadomo,że nie poleżą zbyt długo i trzeba je jakoś wykorzystać. Przejrzałam neta i znalazłam przepis na sos pomidorowy z cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153 Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos  pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam.
 A teraz przepis na sos pomidorowy:D


Składniki:
  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka octu
Wykonanie:

Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję na gładką masę( można przetrzeć przez sito) Przelewam do słoików po koncentracie pomidorowym i pasteryzuję 10-15 min.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)Właśnie dzisiaj użyłam do zupy pomidorowe i wyszła wyśmienita.

      Usuń
  2. Oj...zupa ze swoich pomidorów nie ma sobie równych.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.