Skąpiec

czwartek, 5 września 2013

Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym

Na pewno każdy z Was robił i jadł takie placki.Jedni lubią je na słodko inni wolą wersję bardziej wyrazistą. Ja także nie pierwszy raz je robiłam, ale nie wyobrażam sobie placków z ziemniaków ze słodkim dodatkiem, dlatego wybrałam opcję najlepszą dla mojego podniebienia. Kto lubi w takiej wersji, to serdecznie zapraszam do lektury.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 1/2-2 szklanki mąki
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Dip czosnkowy:
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • koperek (opcjonalnie)

Wykonanie:
 Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą  ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano.
Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.
 Na talerzu kładę kilka placków, dip  nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe.


SMACZNEGO!

9 komentarzy:

  1. Nikogo nie ma więc borę wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabieraj :) Dziś jest trochę więcej na talerzu :)

      Usuń
  2. Też sobie nie wyobrażam placków ziemniaczanych na słodko. Tylko z takim dipem są pyszne. Czasami do dodaję curry, ale czosnek to musi być. Następnym razem dodam musztardy jak w twoim przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja spróbuje z curry, jeszcze nie jadłam. Zobaczę jak mi posmakuje i na pewno opiszę moje doznania.

      Usuń
  3. Oczywiście, że wersje " na ostro", czosnek w każdej ilości.
    Uwielbiam placki...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż woli wersję light :) Czyli na słodko, ja zaś wolę ostrzejsze jedzenie. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja lubię placki ziemniaczane z cukrem... a taki dip uwielbiam do grillowanej karkówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też niezły pomysł. Taka karkóweczka musi być na prawdę pyszna. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Proszę autora bloga o kontakt mailowy do patrycja.mazurczak@deliveryhero.com w celu weryfikacji bloga biorącego udział w konkursie "Comfort food - jedzenie na pocieszenie".

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.