Skąpiec

poniedziałek, 9 września 2013

Buraczki zasmażane

Takie buraczki są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Podkreślają smak dania i wspaniale  komponują się  z ziemniakami i mięskiem. Przyznam, że za każdym razem robię je ciut inaczej. A to dodam śmietanę z mąka zamiast zasmażki, a to znów dodaje łyżeczkę chrzanu, dla wzmocnienia pikanterii, to znów buraki ścieram na tarce o dużych oczkach :)


Składniki:
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 płaskie łyżki mąki 
Wykonanie.
Buraki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, zalewam wodą by były przykryte i wstawiam na gazie. Gotuję, aż będą miękkie. Zdejmuję, odlewam wodę i studzę. Zimne obieram ze skóry i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub malakserem ścieram na tarczy do ziemniaków. Buraczki zagotowuję, doprawiam  do smaku solą, cukrem i pieprzem. Cebulę obieram i drobno szatkuję. Podsmażam na rumiano na łyżce oleju i dodaję do buraczków. Olej rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę i zasmażam przez kilka minut, by mąka nabrała złotego koloru. Zasmażkę dodaję do gotujących się buraczków i gotuję przez chwilę. Podaję z ziemniakami z wody i kotletem z mięsa mielonego.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. oczywiście buraczki do schabowego bo jakby inaczej - na zimę ma zawsze zapas buraczków w zamrażarce aby były pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na zimę mam w słoikach, nawet buraczki :D

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.