Postanowiłam wypróbować przepis Siostry Anastazji na groszek konserwowy na zimę, który pochodzi z książki pt:,,153 Przetwory i Dania Mięsne" Czy posmakuje mojej rodzince ? Nie wiem, ale warto spróbować inaczej nigdy się nie dowiem
SMACZNEGO!
Składniki:
- groszek zielony ( dowolna ilość)
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 płaska łyżka soli
- kwasek cytrynowy do smaku
- cukier do smaku
Wykonanie:
Oczyszczony groszek podgotowuję, przelewam zimną wodą nakładam w słoiki. Składniki zalewy gotuję, gorącą zalewam groszek, słoiki zakręcam i pasteryzuję pierwszego dnia ok 1 godziny, drugiego dnia 30 min i trzeciego dnia 15 min.
SMACZNEGO!
ile już słoików zrobiłaś???
OdpowiedzUsuńKilka mam :)
UsuńBeatko...a znacz powiedzenie....
OdpowiedzUsuńA po groszku..... się po troszku?:x :D
Tak, tak :D
Usuńto poprosze
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńTo masz zapasy groszku na sałatkę wielowarzywną
OdpowiedzUsuńTrochę już mam, ale tylko trochę :)
Usuńile trzeba dac tego kwasku cytrynowego?
OdpowiedzUsuńJeśli jest napisane - do smaku- tzn, że trzeba próbować by zalewa nie była zbyt kwaśna lub za mało kwaśna, a to rzecz gustu. Jeden doda pół łyżeczki, a drugi pełną łyżeczkę.
UsuńPo co aż tyle razy pasteryzować?i na jaki okres ten groszek może sobie leżeć - potem nie trzeba go znów pasteryzować?Bo szukam przepisy żeby zrobić groszek na zimę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie, nie trzeba, ale ja konserwuję w taki sposób. U mnie wystarczył na kilka miesięcy, szybko go zjedliśmy.
UsuńGroszek zawiera dużo białka, aby uchronić się przed jadem kiełbasianym - należy pasteryzować w takich odstępach czasowych; tak robiły też moja Babcia i Mama:)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie ten przepis, bo zawsze zużywam groszek na bieżąco, ale... ostatnio było go za dużo i poszedł na kompost. A szkoda, bo pewnie smakuje znacznie lepiej niż kupny.
OdpowiedzUsuńJa lubię troche bardziej kwaśną zalewę, więc chyba 1 łyżeczka (płaska) będzie ok? Jak sądzisz?
55 year-old Systems Administrator II Shane Marquis, hailing from Gaspe enjoys watching movies like Vehicle 19 and Blacksmithing. Took a trip to Muskauer Park / Park Muzakowski and drives a Ferrari 625 TRC Spider. poznaj fakty tu i teraz
OdpowiedzUsuńTen blog to skarbnica wiedzy. Artykuł był naprawdę inspirujący. Chętnie tu wrócę, aby się jeszcze czegoś nowego nauczyć.
OdpowiedzUsuńwłoskie apaszki jedwabne,
szal wełniany,
ekskluzywne szale damskie