czwartek, 7 sierpnia 2014

Surówka z selera z rodzynkami

Surówka to wspaniały dodatek do obiadu, a właściwie do drugiego dania i korzystam z niego kiedy tylko mogę :)
 Surówka rewelacyjnie smakowała, choć przyznaję, że seler ma dość specyficzny, ostry smak i nie każdemu będzie smakować. Mój syn stwierdził, że za dużo dodałam pietruszki, więc nie będzie tego jadł. Reszta przyjęła to nieco lepiej.
Sami więc musicie ocenić, czy Wam smakuje, czy też nie :)


Składniki:

  • 2 selery korzeniowe
  • 4-5 marchewek
  • 3 jabłka
  • 100 gram rodzynek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Marchew i seler obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.  Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i i ścieram na tarce o dużych oczkach, od razu skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam z selerem i marchewką. Dodaję sparzone rodzynki i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam , dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem i nakładam na talerze.


SMACZNEGO!!!

7 komentarzy:

  1. Na pewno polubię:-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatko ja robię z jednego selera i zamiast rodzynek dodaje pomarańczę lub sok pomarańczowy:) ale sałatka jest pyszna i bardzo zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko, z pewnością Twoja sałatka by mi zasmakowała, bo bardzo lubię por w różnych potrawach. A rodzynki , które dodałaś pewnie świetnie się smakowo komponują z całą resztą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie suróweczki, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Seler i jabłko.....to zawsze do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś nie lubiłam selera, ale zrobiony z odpowiednimi składnikami jest pyszny :-) super sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki dziewczyny za miłe komentarze :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.