czwartek, 21 marca 2013

Zupa ogórkowa









Składniki:
  • 4-5  dag skrzydełek drobiowych
  • 6-8 kiszonych ogórków
  • 1 łyżka margaryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-6 większych ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki

Wykonanie:
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami, aż będzie miękkie. Dwa ogórki odkładam na bok, a resztę ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio do wywaru. Mąkę mieszam ze śmietaną, hartuję gorącym wywarem i zaprawiam zupę. Nakładam na talerz i posypuję po wierzchu koperkiem.


SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. O złej porze znalazłem ten przepis :( Bo zrobiłem się bardzo głodny :)

    ---
    Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata hola,
    Tiene que ser muy buena, he traducido los ingredientes.Una sopa rica.
    Ya estoy aqui para seguirte.
    ME GUSTA MUCHO EL NOMBRE DE TU BLOGG .BEA(U)TY ES MUY ORIGINAL!!
    un beso

    OdpowiedzUsuń
  3. Również chyba najpopularniejsza wśród moich domowników.

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.