czwartek, 14 marca 2013

Zupa z czerwonych buraków

Mój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:)






Składniki:

  • 2 duże buraczki czerwone
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • sól
  • cukier
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki pszennej 
  • 4 jajka

Wykonanie:
Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję kilkanaście minut. Gdy warzywa są już miękkie zakwaszam zupę, by nie straciła koloru. Potem dodaję przyprawy i gotuję kilka minut. Śmietanę mieszam z mąką, dodaję do niej szczyptę soli, hartuję gorącym wywarem i wlewam do gotującej się zupy. W międzyczasie obieram ziemniaki,  gotuję, odcedzam z wody i ugniatam na piure. Osobno obieram 2 cebule, kroję w kostkę i duszę na rozgrzanym maśle, na rumiano.  
Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupki. Każde jajko kroję na cztery części, układam na talerzach i zalewam zupą. Osobno nakładam ziemniaki i okraszam smażoną cebulką.


SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Que pinta, me gusta mucho al remolacha.
    un saludo

    OdpowiedzUsuń
  2. He leído y traducido la receta, la voy a probar , porque me encanta como te ha salido.
    un beso

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm ale pycha !!!! Zabieram sie do roboty !! ;)

    OdpowiedzUsuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.