poniedziałek, 9 września 2013

Sos pomidorowo-cukiniowy

Powiem krótko, przepis znalazłam na tej stronie i od razu chciałam wypróbować. Sos pomidorowy z cukinią, czy też ketchup cukiniowy, jak zwał, tak zwał, ale pyszny.
 Troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby.


Składniki:
Wykonanie:
 Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i szatkuję w malakserze. Cebule obieram i także siekam. Wszystko solę i odstawiam na godzinę do półtorej. Gotuję na wolnym ogniu około godziny  mieszając by się nie przypaliło.Doprawiam do smaku. Dodaję gotowy sos pomidorowy i ewentualnie doprawiam ponownie. Na końcu dodaję ocet, zagotowuje i nakładam w słoiczki. Zakręcam i pasteryzuję 10 minut.


3 komentarze:

  1. czyli na ostro będzie ten sos :) hm....do spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do spaghetti, do wędlin lub do gulaszu- pasuje praktycznie do wszystkiego :)

      Usuń
    2. warto mieć coś takiego pod ręką :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.