środa, 19 lutego 2014

Gulasz holenderski

Raczej powinnam napisać holendersko-polski, gdyż gulasz holenderski jest bardziej okrojony, a ja nie wyobrażam sobie gulaszu tylko z mięsa i cebuli, musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie.


Składniki:

  • 1/2 mięsa na gulasz
  • 3 cebule
  • 5 goździków
  • 2 liście laurowe
  • kawałek masła
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1 litr bulionu 
  • 1 por
  • 1 łodyga selera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 fenkułu
  • 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego
  • sól
  • czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym  i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z białym pieczywem :)


SMACZNEGO!



źródło:wikibook

8 komentarzy:

  1. Fajnie, wyraziście się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oboje z mężem uwielbiamy gulasz, a ten prezentuje się wyśmienicie :-)
    Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi to czytać :) Również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo smakowity ten gulasz. Ja uwielbiam z kaszą. Ale narobiłaś mi smaka :) Pozdrawiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, dziękuje za miłe słowa :) Kasza do gulaszu-jak najbardziej :)Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie gularze :-) zwłaszcza z kaszą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, był pyszny :) Pozdrawiam Marzenko :)

      Usuń

Kochani, z przykrością stwierdzam, że spam się szerzy i jestem zmuszona włączyć weryfikację.Nie nadążam z moderowaniem, za utrudnienia bardzo Was przepraszam i mam nadzieję, że wybaczycie mi te niedogodności.